door

Gitaarles methode

Dit is de ultieme gitaarles post, lees verder. Als je deze methode volgt leer je net al duizenden mensen voor je op een snelle en effectieve manier gitaar spelen.

Inhoud:

Paar dingen die je voordat je begint met gitaarles.

Gitaar leren spelen lijkt onmogelijk.

Er bestaan tientallen gitaarles blogs en en zijn honderden posts geschreven over online gitaar leren spelen. Vaak met beloftes, leer gitaar spelen in 30 dagen. Die claim maar ik niet. De claim die ik maak, is dat deze post je helpt om ipv een absolute beginner een absolute amateur te worden. Dat betekent dat je wellicht een liedje of 2 kan spelen met minimale effort. Met het doel een vliegwiel te zijn er motivatie en energie uit halen die je verder helpen in je gitaarles proces.

Op de muziekschool gaat krijg je linear gitaarles. Dat wil zeggen je begint bij het begin en gaat stapje voor stapje heel gedetailleerd door alle basis stof heen. Dat is een sterke basis maar wel een langzame en vooral in het begin vaak saaie weg. Mijn methode is niet perse beter maar wel sneller.

Je snapt werkelijk niet hoe het kan dat iemand normaal geluid uit een gitaar krijgt. Je krijgt je vingers niet gebogen je vingertoppen blijven niet op de snaren staan, het voelt 100% onnatuurlijk. Terwijl je in hoofd lekker staan los te rammelen op een gitaar en alle golden oldies mee speelt. Dat gaat ook gebeuren maar je moet even door de rotte appel heen.

Je vingers doen pijn

Iedereen die regelmatig gitaar speelt kan zijn vingers 10 minuten in een kaars houden zonder dat het pijn doen (don’t try this at home). Puur en alleen door de lagen eelt die gitaristen gekweekt hebben op hun vingertoppen. Kweken doet pijn, dat zal je merken. Even doorzetten dan heb je er nooit meer last van.

Je MOET oefenen

Dagdromen is een start, oefenen maakt het werkelijkheid. Oefenen als je gitaar kunt spelen is een hobby. Oefenen als je er nog hout van kan niet zo. Maar met alles, oefening baart kunst. Zet je gitaar in de kamer waar je het meeste bent zodat je hem makkelijk kunt pakken. Zet jezelf 10 minuten per dag toe om te oefenen binnen een paar dagen merk je verschil en binnen een paar weken wordt het leuk..

Materiaal

Om te starten heb je in ieder geval een gitaar nodig. Ik raad je aan om met een akoestische gitaar te beginnen. Leen er een van een vriend of koop er eentje tweedehands. Check hier de akoestische gitaren onder de 200 Euro op Marktplaats Je kan kiezen voor een akoestische gitaar met ijzeren snaren (country gitaar) of met nylon snaren. Het voordeel van ijzeren snaren is dat de hals wat smaller is en dus makkelijker voor je vingers. Nadeel is dat ijzeren snaren nog meer in je vingers snijden en in het begin dus pijn kan doen. Bij nylon snaren (klassieke gitaar) is dat precies andersom, bredere nek, zachtere snaren.

Verder heb je een stemapparaat nodig. Je gitaar stemmen doe je na een tijdje op gehoor maar in het begin kan je het beste een steuntje gebruiken. Makkelijkst is via de app en er zijn een aantal gratis stem apps. Ik gebruik GuitarTuna kun je opzoeken in de IOS app of Google Play store.

Een shortcut naar succes bestaat niet en ook niet in gitaar leren spelen. Wel kunnen hoofd van bijzaken onderscheiden worden. Als ik je 1 advies mag geven. Zodra je merkt dat je interesse is gewekt zoek z.s.m. een ‘echte’ gitaarleraar en neem een aantal lessen. Gitaarspelen is moeilijk en niet altijd leuk in het begin. Je interne motivatie helpt je het eerst stuk maar dan heb je iemand nodig die je motiveert om door te gaan wanneer het lastiger wordt. Dat duurt max een paar maandjes en dan kan je genoeg om je interne motivatie weer te gebruiken om door te gaan. Als je hulp nodig hebt stuur mij een bericht.

Eerst de basis

80% van dit onderstaande plaatje kan je vergeten maar toch goed als referentie en voornamelijk omdat het je laat zien wat de hals, fretten en stemmingsmechanismen zijn aangezien je dat veel zal horen.


Gitaar vasthouden

Je kunt je gitaar op 2 manieren vasthouden. Meest gebruikte positie is zittend en de gitaar op je rechterbeen (als je rechts bent). Zit rechtop, houd de gitaar dicht tegen je aan en probeer de gitaar recht te houden in plaats van schuin. Je zal de gitaar schuin willen houden om zo de snaren te kunnen zien maar zodra je dit doet zal je merken dat vingerzetting bijna niet meer mogelijk is. Dus houd hem recht. Hieronder een video die het nog eens uitlegt.


Gitaar snaren

Gitaar heeft 6 snaren van dik naar dun. E, A, D, G, B, E en zo onthoud je het: Een Aap Die Geen Bananen Eet.

In tabulatuur (noten lezen voor mensen die geen noten lezen) ziet dat er zo uit:

Zoals je kunt zien, is de lage, dikke E-snaar de onderste snaar. Deze lage E is de eerste snaar die je ziet wanneer je de gitaar op je schoot houdt.

Vingerzetting

Om gitaar akkoorden te leren spelen moet je eerst weten hoe je je vingers op de hals van de gitaar moet zetten. Je wijsvinger wordt 1ste vinger genoemd, je middelvinger wordt de 2de vinger genoemd, je ringvinger wordt de 3de vinger genoemd en je pink wordt de 4de vinger genoemd. En zo zet je je vingers neer. Wijsvinger in vakje 1, middelvinger in vakje 2 en ringvinger in vakje 3.

leer vingerzetting

Fretten zijn de vakje dit je op de gitaarhals ziet

Deze video legt nog eens uit hoe je vingerzetting doet op de gitaar.


Gitaarles oefeningen

Je vindt 3 oefeningen die allemaal bestaan uit bestaande liedjes. Van makkelijk naar moeilijker. De eerste gitaarles oefening bestaan uit 3 makkelijke en herkenbare intro’s, de tweede oefening bestaat uit 2 akkoorden liedjes de derde oefening uit 3 akkoorden liedjes en de vierde oefeningen uit 4 akkoorden liedjes.

Gitaarles oefening 1: Intro’s

We starten met 3 simpele intro’s die, als we dit leren, ons helpen met ritme, vingerzetting en tokkelen.

Intro 1 Nothing else matters – Metallica

Een intro waarbij je je linkerhand in je zak mag houden. Het intro wordt open getokkeld (open wil zeggen geen vakjes ingedrukt maar enkel losse snaren). Let goed op welke snaren en aangeslagen mogen worden en wanneer. Dit is een perfect oefening om je rechterhand techniek te oefenen.

Hier het origineel (de clip is ook wel de moeite waard)

De tablatuur (notenschrift voor mensen die geen noten kunnen lezen)  vind je hieronder.

En hier de intro uitleg.

Intro 2 Come as you are –  Nirvana

Om je geheugen te verversen hier de akoestische versie.

Het intro bestaat uit een riff (deuntje) waar 2 snaren gebruikt worden en in totaal 2 vakjes (1 en 2). Tablatuur vind je hier.

Zorg ervoor dat je het liedje kan neuriën dat helpt je bij het onthouden van de vingerzetting en snaar aanslag. Bekijk de video hieronder die je rustig uitlegt hoe je het intro speelt.

Intro 2 Seven nation army –  White Stripes

Wereldberoemd maar hier nog een keer een opfrisser

Dit intro leert je vingerzetting over grote delen van de hals. Zorgt ervoor dat je een clean geluid produceert en dat je in het ritme blijft.

En hier de video uitleg.


Gitaarles oefening 2: 2-akkoorden liedjes

Voor meer akkoorden uitleg check even de gitaarakkoorden post

Er zijn veel liedjes geschreven met 2 akkoorden. Vooral als je begint met gitaar spelen is het leuk om al met 2 akkoorden liedjes te spelen en vooral om aan iemand te laten horen dat je vordering aan het boeken bent! Voor deze liedjes gebruiken we 2 gitaarakkoorden het E akkoord en het A akkoord.

E akkoord:

A Akkoord:

2-akkoorden liedjes:

 1. For What It’s Worth by Buffalo Springfield. Video uitleg
 2. Silence Is Easy by Starsailor. Video uitleg
 3. Three Is A Magic Number. Video uitleg
 4. U.N.I. by Ed Sheeran. Video uitleg
 5. Achy Breaky Heart by Billy Ray Cyrus. Video uitleg
 6. Satisfaction by The Rolling Stones. Video uitleg
 7. Love Me Do by The Beatles. Video uitleg
 8. Never Can Tell by Chuck Berry. Video uitleg
 9. When Love Comes To Town by U2 & B.B. King. Video uitleg
 10. Elevation by U2. Video uitleg

Oefening 3: 3 akkoorden liedjes

3 akkoorden zijn genoeg om honderden liedjes te spelen. Dus hoe sneller je deze leert hoe sneller je liedjes speelt. Deze 3 akkoorden zijn zorgvuldig gekozen omdat de combinatie van deze drie zoveel liedjes hebben gemaakt. Die gaan we nu leren.

Akkoord 1: G Akkoord (les video)

Akkoord 2: C Akkoord (les video)

Akkoord 3: D Akkord (les video)

En nu oefenen. Heel simpel. Je plaatst je vingers op de juiste snaren op de juiste vakjes en je slaat de snaren aan. Je positioneert je vingers net zo lang to een enigszins helder geluid uit de gitaar krijgt. Als je dit onder de knie hebt ga je naar een ander akkoord. En als je bij alledrie de akkoorden een geluid hebt weten te producten dan kan je de eerste oefening doen.

Je slaat het eerste akkoord aan. Dan sla je het tweede akkoord aan. Dan sla je het derde akkoord aan. Dit lukt je als je veel oefent. Het zo leer je gitaar spelen.

Als je de drie akkoorden een beetje beheerst kan je super veel liedjes spelen. Een aantal voorbeelden zijn dit:

 1. Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (YouTube, Guitar Tab)
 2. Green Day – Good Riddance (YouTube, Guitar Tab)
 3. Sublime – What I Got (YouTube, Guitar Tab)
 4. AC/DC – You Shook Me All Night Long (YouTube, Guitar Tab)
 5. Van Morrison – Brown Eyed Girl (YouTube, Guitar Tab)
 6. Steppenwolf – Magic Carpet Ride (YouTube, Guitar Tab)
 7. Violent Femmes – Blister (YouTube, Guitar Tab)

Gitaarles oefening vier: 4 akkoorden liedjes

Het enige wat we toevoegen aan de vorige 3 akkoorden is het F akkoord. Normaal gesproken is het F akkoord niet een akkoord voor beginners omdat de vingerzetting wat ingewikkelder is maar we kunnen het F akkoord ook vergemakkelijken. Zoals hieronder.

Liedjes met 4 akkoorden:

 1.   Journey – Don’t Stop Believing (YouTube, Guitar Tab)
 2.   James Blunt – You’re Beautiful (YouTube, Guitar Tab)
 3.   Alphaville – Forever Young (YouTube, Guitar Tab)
 4.   Jason Mraz – I’m Yours (YouTube, Guitar Tab)
 5.   Mika – Happy Ending (YouTube, Guitar Tab)
 6.   Alex Lloyd – Amazing (YouTube, Guitar Tab)
 7.   The Calling – Wherever You WIll Go (YouTube, Guitar Tab)
 8.   Elton John – Can You Feel The Love Tonight (YouTube, Guitar Tab)
 9.   Maroon 5 – She Will Be Loved (YouTube, Guitar Tab)
 10. The Last Goodnight – Pictures Of You (YouTube, Guitar Tab)
 11. U2 – With Or Without You (YouTube, Guitar Tab)
 12. Crowded House – Fall At Your Feet (YouTube, Guitar Tab)
 13. Kasey Chambers – Not Pretty Enough (YouTube, Guitar Tab)
 14. The Beatles – Let it Be (YouTube, Guitar Tab)
 15. Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge (YouTube, Guitar Tab)
 16. Daryl Braithwaite – The Horses (YouTube, Guitar Tab)
 17. Bob Marley – No Woman No Cry (YouTube, Guitar Tab)
 18. Marcy Playground – Sex and Candy (YouTube, Guitar Tab)
 19. Men At Work – Land Down Under (YouTube, Guitar Tab)
 20. Banjo Patterson’s Waltzing Matilda (YouTube, Guitar Tab)
 21. A Ha – Take On Me (YouTube, Guitar Tab)
 22. Green Day – When I Come Around (YouTube, Guitar Tab)
 23. Eagle Eye Cherry – Save Tonight (YouTube, Guitar Tab)
 24. Toto – Africa (YouTube, Guitar Tab)
 25. Beyonce – If I Were A Boy (YouTube, Guitar Tab)
 26. The Offspring – Self Esteem (YouTube, Guitar Tab)
 27. The Offspring – You’re Gonna Go Far Kid (YouTube, Guitar Tab)
 28. Pink – You and Your Hand (YouTube, Guitar Tab)
 29. Lady Gaga – Poker Face (YouTube, Guitar Tab)
 30. Aqua – Barbie Girl (YouTube, Guitar Tab)
 31. The Fray – You Found Me (YouTube, Guitar Tab)
 32. 30h!3 – Don’t Trust Me (YouTube, Guitar Tab)
 33. MGMT – Kids (YouTube, Guitar Tab)
 34. Tim Minchin – Canvas Bags (YouTube, Guitar Tab)
 35. Natalie Imbruglia – Torn (YouTube, Guitar Tab)
 36. Five For Fighting – Superman (YouTube, Guitar Tab)
 37. Axis Of Awesome – Birdplane (YouTube, Guitar Tab)
 38. Missy Higgins – Scar (YouTube, Guitar Tab)

Tabs lezen

Leer tabs lezen. Alles wat je wil spelen is te vinden in tabs. Het is een stuk simpeler dan notenschrift en bijna alle liedjes zijn wel getabbed door iemand. Het beste kun je het liedje dat je zoekt Googlen met tabs of chords erachter. Beast of burden chords. Je kan ook vaak versimpelde tabs vinden speciaal voor beginners. Het liedje is dan herschreven in makkelijke akkoorden en is alle overbodige weggelaten zodat enkel het geraamte blijft staan. Type dan Beast of Burden chords simple.

Hoe te oefenen

Focus: bepaal voor jezelf, welk intro liedje wil je het liefst willen spelen en welk 2 akkoorden liedje, welk 3 akkoorden liedje en welk 4 akkoorden liedje en ga ervoor! Voor meer akkoorden check deze post over gitaarakkoorden

Feedback: net als met alles wat je leert, weten hoe je het doet en zien of je vorderingen maakt is essentieel. Neem een video van jezelf wanneer je gitaar speelt en bekijk het ;). En zie wat je goed doet, wat minder goed gaat en wat je verbeteringen zijn.Gebruik deze video voor je volgende oefensessie. Kijk waar je gebleven bent en waar je je op moet focussen. Als je echt serieus bent in het leren van gitaar zoek een leraar of lerares. Een leraar helpt je niet alleen beter gitaar spelen maar helpt je ook motiveren om door te gaan.

3 manieren om gitaarakkoorden te onthouden

Stap 1: Leer de akkoorden stuk voor stuk.

Natuurlijk is het leuk om alle akkoorden even te proberen om te spelen. Maar het is super lastig om te onthouden waar je je vingers moet zetten. En ook nog op zo’n manier dat alle snaren goed klinken… Mijn advies is om eerst een makkelijk akkoord te leren en deze echt te leren spelen. Mijn keuze zou zijn om het Em akkoord te leren. Voor een video hoe je het Em akkoord leert check je deze video.

Stap 2: Gebruik ‘echt’ papier om bijvoorbeeld akkoordenschema’s uit te printen.

Via mijn pagina over gitaarakkoorden vind je een hoop bruikbare akkoorden tips en schema’s die je kunt uitprinten en uit je hoofd leren. Leer ze net als je topografie leerde vroeger op school. In rijtjes en steeds eentje erbij.

Stap 3: Leer makkelijke liedjes spelen.

Dit is misschien wel de beste tip! Als je drie akkoorden kunt spelen dan kun je ook liedjes spelen. Liedjes zijn leuk om te spelen en je onthoudt de gitaarakkoorden veel sneller.

5 minuten gitaarles workout

5 minuten over? Gebruik die dan om gitaar te leren spelen.

 • 5 minuten slag oefenen. Demp met je linkerhand je snaren op de hals door je hand er plat op te leggen. Oefen nu je het ritme van je slag.
 • 5 minuten akkoorden overgang leren. Varieer van Em naar Am.
 • 5 minuten vingerzetting oefening. Begin met de Lage E snaar met je wijsvinger in het eerste vakje dan over naar je middelvinger in het tweede vakje en je ringvinger naar het derde vakje. Doe dit vervolgens op de a snaar en ga dan per snaar naar beneden.

Dit zijn drie korte oefeningen die je altijd kunt doen. Ik zal in de loop van de tijd wat meer oefeningen toevoegen!

Dit was het. Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt. Heb je vragen over gitaarles stel ze hieronder.

Laat een reactie achter

Reactie

Webmentions

 • semaglutide for weight loss dose

  semaglutide for weight loss dose

  semaglutide for weight loss dose

 • acarbose 25

  acarbose 25

  acarbose 25

 • protonix dose

  protonix dose

  protonix dose

 • remeron forums

  remeron forums

  remeron forums

 • actos reparadores

  actos reparadores

  actos reparadores

 • abilify depression

  abilify depression

  abilify depression

 • celexa vs prozac

  celexa vs prozac

  celexa vs prozac

 • augmentin 875 price

  augmentin 875 price

  augmentin 875 price

 • buspar for sleep

  buspar for sleep

  buspar for sleep

 • celebrex half life

  celebrex half life

  celebrex half life

 • celecoxib other drugs in same class

  celecoxib other drugs in same class

  celecoxib other drugs in same class

 • how much baclofen to get high

  how much baclofen to get high

  how much baclofen to get high

 • how long does amitriptyline make you sleepy

  how long does amitriptyline make you sleepy

  how long does amitriptyline make you sleepy

 • allopurinol 100

  allopurinol 100

  allopurinol 100

 • diltiazem calcium channel blocker

  diltiazem calcium channel blocker

  diltiazem calcium channel blocker

 • amoxicillin and clavulanate tablets

  amoxicillin and clavulanate tablets

  amoxicillin and clavulanate tablets

 • diclofenac sodium 1 gel

  diclofenac sodium 1 gel

  diclofenac sodium 1 gel

 • is augmentin the same as amoxicillin

  is augmentin the same as amoxicillin

  is augmentin the same as amoxicillin

 • coming off citalopram 20mg

  coming off citalopram 20mg

  coming off citalopram 20mg

 • minirin ddavp 120 mcg

  minirin ddavp 120 mcg

  minirin ddavp 120 mcg

 • contrave or wegovy

  contrave or wegovy

  contrave or wegovy

 • acotral ezetimibe side effects

  acotral ezetimibe side effects

  acotral ezetimibe side effects

 • effexor for hot flashes

  effexor for hot flashes

  effexor for hot flashes

 • can i take ibuprofen with flexeril

  can i take ibuprofen with flexeril

  can i take ibuprofen with flexeril

 • how long does depakote take to work

  how long does depakote take to work

  how long does depakote take to work

 • can flomax cause atrial fibrillation

  can flomax cause atrial fibrillation

  can flomax cause atrial fibrillation

 • cozaar side effects mayo clinic

  cozaar side effects mayo clinic

  cozaar side effects mayo clinic

 • does bactrim cause diarrhea

  does bactrim cause diarrhea

  does bactrim cause diarrhea

 • bactrim cellulitis dose

  bactrim cellulitis dose

  bactrim cellulitis dose

 • can i take cephalexin if allergic to penicillin

  can i take cephalexin if allergic to penicillin

  can i take cephalexin if allergic to penicillin

 • ciprofloxacin allergic reaction

  ciprofloxacin allergic reaction

  ciprofloxacin allergic reaction

 • gabapentin blepharospasm

  gabapentin blepharospasm

  gabapentin blepharospasm

 • keflex drug class

  keflex drug class

  keflex drug class

 • cephalexin spectrum of activity

  cephalexin spectrum of activity

  cephalexin spectrum of activity

 • does fluoxetine cause liver damage

  does fluoxetine cause liver damage

  does fluoxetine cause liver damage

 • can i take citalopram if i was prescribed escitalopram

  can i take citalopram if i was prescribed escitalopram

  can i take citalopram if i was prescribed escitalopram

 • viagra 800 mg

  viagra 800 mg

  viagra 800 mg

 • lexapro generic name

  lexapro generic name

  lexapro generic name

 • how effective is duloxetine for pain

  how effective is duloxetine for pain

  how effective is duloxetine for pain

 • sexual side effect of zoloft

  sexual side effect of zoloft

  sexual side effect of zoloft

 • difference between prozac and cymbalta

  difference between prozac and cymbalta

  difference between prozac and cymbalta

 • metronidazole disposal

  metronidazole disposal

  metronidazole disposal

 • lowest dose of semaglutide

  lowest dose of semaglutide

  lowest dose of semaglutide

 • rybelsus to mounjaro conversion

  rybelsus to mounjaro conversion

  rybelsus to mounjaro conversion

 • 3 mg rybelsus

  3 mg rybelsus

  3 mg rybelsus

 • metformin gravida

  metformin gravida

  metformin gravida

 • lisinopril faa

  lisinopril faa

  lisinopril faa

 • furosemide structure

  furosemide structure

  furosemide structure

 • tamoxifen properties

  tamoxifen properties

  tamoxifen properties

 • how much lyrica can you take

  how much lyrica can you take

  how much lyrica can you take

 • valacyclovir allergy

  valacyclovir allergy

  valacyclovir allergy

 • gabapentin anaesthesia

  gabapentin anaesthesia

  gabapentin anaesthesia

 • macrobid vs sulfamethoxazole

  macrobid vs sulfamethoxazole

  macrobid vs sulfamethoxazole

 • flagyl emziren

  flagyl emziren

  flagyl emziren

 • buy cialis and receive in 48 hrs

  buy cialis and receive in 48 hrs

  buy cialis and receive in 48 hrs

 • cialis canada free sample

  cialis canada free sample

  cialis canada free sample

 • tadalafil 20 mg

  tadalafil 20 mg

  tadalafil 20 mg

 • cialis online no prior prescription

  cialis online no prior prescription

  cialis online no prior prescription

 • viagra soft tabs 100mg pills

  viagra soft tabs 100mg pills

  viagra soft tabs 100mg pills

 • viagra online uk

  viagra online uk

  viagra online uk

 • where can i get generic viagra

  where can i get generic viagra

  where can i get generic viagra

 • viagra cost in uk

  viagra cost in uk

  viagra cost in uk

 • otc viagra australia

  otc viagra australia

  otc viagra australia

 • sildenafil price nz

  sildenafil price nz

  sildenafil price nz

 • how long does it take for tadalafil to work

  how long does it take for tadalafil to work

  how long does it take for tadalafil to work

 • order tramadol pharmacy

  order tramadol pharmacy

  order tramadol pharmacy

 • viagra online australia fast delivery

  viagra online australia fast delivery

  viagra online australia fast delivery

 • tadalafil tablet

  tadalafil tablet

  tadalafil tablet

 • viagra usa

  viagra usa

  viagra usa

 • cialis samples

  cialis samples

  cialis samples

 • nile rx pharmacy

  nile rx pharmacy

  nile rx pharmacy

 • price of cialis at pharmacy

  price of cialis at pharmacy

  price of cialis at pharmacy

 • cialis daily review

  cialis daily review

  cialis daily review

 • mixing tadalafil and sildenafil

  mixing tadalafil and sildenafil

  mixing tadalafil and sildenafil

 • order generic cialis

  order generic cialis

  order generic cialis

 • sildenafil india buy

  sildenafil india buy

  sildenafil india buy

 • cialis tadalafil patent

  cialis tadalafil patent

  cialis tadalafil patent

 • generic viagra pills cheap

  generic viagra pills cheap

  generic viagra pills cheap

 • cheap viagra online india

  cheap viagra online india

  cheap viagra online india

 • cheapest sildenafil 100mg uk

  cheapest sildenafil 100mg uk

  cheapest sildenafil 100mg uk

 • buy c5 cialis

  buy c5 cialis

  buy c5 cialis

 • cialis dosage 20mg

  cialis dosage 20mg

  cialis dosage 20mg

 • price of viagra 2018

  price of viagra 2018

  price of viagra 2018

 • what happens if a woman takes cialis

  what happens if a woman takes cialis

  what happens if a woman takes cialis

 • target pharmacy lamictal

  target pharmacy lamictal

  target pharmacy lamictal

 • percocet pharmacy

  percocet pharmacy

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • online pharmacy tramadol next day

  online pharmacy tramadol next day

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • reliable rx pharmacy reviews

  reliable rx pharmacy reviews

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • phentermine pharmacy grade

  phentermine pharmacy grade

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • custom essays toronto

  custom essays toronto

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • essay on service

  essay on service

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • essay writing service canada

  essay writing service canada

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • online essay helper

  online essay helper

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • buy essays cheap

  buy essays cheap

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • cheap custom essay writing services

  cheap custom essay writing services

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • uc essay help

  uc essay help

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • academic essay service

  academic essay service

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • essay writer

  essay writer

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • custom essays services

  custom essays services

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • custom english essays

  custom english essays

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • fake essay writer

  fake essay writer

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • best essay website

  best essay website

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • i need help with my college essay

  i need help with my college essay

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • help with essay papers

  help with essay papers

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • tadalafil from canada

  tadalafil from canada

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • order viagra online canada mastercard

  order viagra online canada mastercard

  Gitaarles voor de beginnende gitarist. Gratis video's en akkoorden.

 • 2references

  2voicing

 • 1niggers

  1coalesce